Verbouwen met een OCD-toolbox

Momenteel is er geen land met me te bezeilen. ‘Goed zo schat!’ zegt mijn lief wanneer ik eíndelijk in bed durf te gaan liggen. Absurd dat ik aanmoediging nodig heb voor zoiets simpels. Mijn asbest-smetvrees draait overuren. Tijdens onze verbouwing heb ik helaas per ongeluk materiaal met asbest erin beschadigd. Een van mijn ergste angsten. Nu voelt álles besmet, inclusief mijn bed. Wat onzin is, want we wonen momenteel niet eens in ons klushuis, maar in een tijdelijke woonunit.

Verstijfd en met betraande ogen sta ik voor de kledingkast. Naakt. Want ik durf niets aan te trekken. Bang dat er een verdwaalde asbestvezel via een onmogelijke route in mijn kast is gekomen. Ik schaam me als mijn lief me machteloos gadeslaat. Ik ben letterlijk uitgekleed door de OCD. Voor de zoveelste keer… . Ondanks dat de asbestdeskundige de dingen allang weer in het juiste perspectief heeft gezet, durf ik ook na het schoonmaken mijn huis niet meer in.

In de afgelopen jaren heb ik hard gewerkt aan mijn herstel. Voor mij houdt dat niet in dat mijn klachten verdwijnen, wél dat ik er beter mee om leer gaan. Dat is geen lineair proces, maar een golfbeweging met pieken en dalen. Na vijf jaren van intense asbestangst waarin ik onterecht onze zolder niet op durfde, was het aangaan van deze verbouwing een heuse mijlpaal. In deze context is het dus niet zo gek dat dit klusongelukje me de afgrond in trekt.

Onderdeel van mijn herstel is het aanleggen van een goed gevulde toolbox met skills om mijn OCD te managen. Nadat ik daar twee weken in zocht, vond ik op de bodem ten slotte ‘bereidheid’ om dit alles aan te gaan. Ik besef dat ik mijn verzet los mag laten. Langzaam kruip ik uit het dal en leer steeds beter surfen op de golven van herstel.

We hopen dat de verbouwing tegen de kerstdagen* zo ver gevorderd is dat we het huis weer in kunnen. Ik kan me geen mooier cadeautje onder de boom voorstellen dan deze herstelervaring!

*Deze column schreef ik in november, inmiddels is de Kerst allang voorbij!

Dit artikel verscheen eerder in Vizier, het magazine van de ADF Stichting

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *