Over OCDcafé

OCD community

Via OCDcafé.nl kunnen mensen met OCD en hun naasten ervaringen delen. Met anderen praten over OCD zorgt voor steun, erkenning en begrip.

OCDcafé is vrij toegankelijk

Ontmoetingen bij OCDcafé zijn laagdrempelig en na registratie vrij toegankelijk. De enige voorwaarde is dat je onder de doelgroep valt. De omgangsvormen vind je op de pagina spelregels.

OCDcafé is gratis 

De activiteiten van OCDcafé kosten niks voor deelnemers. De ontmoetingen worden gehost door ruim 20 enthousiaste vrijwilligers die het onderwerp uit eigen ervaring kennen. OCDcafé is tot stand gekomen met steun van de Stichting Dwangstoornis en Social Run. OCDcafé is een initiatief van psychiater Menno Oosterhoff en Hanny Damwichers, beiden ervaringsdeskundig. OCDcafé is onderdeel van de ADF Stichting.

OCDcafé is geen hulpverlening

OCDcafé draagt bij aan erkenning en begrip van dwangproblematiek. Maar OCDcafé is geen hulpverlening. Als je informatie wilt over behandeling of meer wilt weten over OCD kun je terecht op de website van OCDnet. Via hun e-spreekuur kun je vragen stellen aan een deskundige over jouw persoonlijke problematiek. Zoek je een geschikte therapie in jouw regio of ben je op zoek naar andere mogelijkheden voor lotgenotencontact? Dan kan de Angst Dwang en Fobie (ADF) Stichting verder helpen. De telefonische medewerkers van de ADF stichting staan je graag te woord. 

  • OCDcafe organiseert i.v.m. het coronavirus momenteel alleen digitale bijeenkomsten.

Hallo lieve lezer,

Wat fijn dat je mijn stukje tekst gevonden hebt. Ik hoop je wat meer te kunnen vertellen over mijn ervaring met het OCD café, zodat ook voor joú de drempel lager wordt om deel te nemen…

Wat vond ik het heftig, confronterend en bijzonder tegelijk dat ik via LinkedIn ontdekte dat er een platform opgezet is voor mensen die te kampen hebben met dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Ik las erover en voelde me ontzettend welkom en begrepen, omdat je je doorgaans in een eenzaam proces bevindt.

De eerste keer dat ik me opgaf voor het OCD café, was ik in de veronderstelling dat het een chat betrof. Toen ik me realiseerde dat ik ging videobellen met, voor mij, onbekenden, sloeg de paniek toe. Ik heb ervoor gekozen Hanny Damwichers te mailen om te vragen of ik buiten beeld mocht blijven. Zij gaf aan dat dit kon, mits ik even mijn gezicht zou laten zien voor het gevoel van veiligheid van de andere deelnemers. Wat ben ik blij dat ik toen heb besloten tóch deel te nemen…

Mijn eerste gesprek was met twee andere deelnemers, wat het meteen heel intiem maakte. Dit voelde voor mij ontzettend prettig. Ik heb kennis gemaakt met hen en mijn verhaal mogen delen. Omdat ik een professional ben die werkzaam is in de zorg, besloot ik deel te nemen aan dit café. Na dit gesprek ben ik vaker deel gaan nemen. Ik ben ontzettend dankbaar dat de cafés in het leven zijn geroepen en ik hoop dat ik jou binnenkort ook mag ontmoeten! Geen een dwang is vreemd en je bent altijd welkom!

Lieve groet,

Cindy