Over de introductiecursus voor ACT van Eugène

Over de introductiecursus voor ACT van Eugène

De afgelopen maanden heb ik de introductiecursus voor ACT gevolgd. Ik heb een dwangstoornis, maar door lange wachttijden geen hulp. Om toch ergens handvatten te vinden, besloot ik me op te geven voor de deze cursus van Eugène. De theorie die we lezen, bespreken we wekelijks in een kleine groep via Zoom. Soms bespreken we de opdrachten die bij de theorie horen, soms bespreken we iets waar we op dat moment tegenaan lopen. De onderwerpen die we bespreken belicht Eugène altijd vanuit ACT: Acceptance and Commitment Therapy.  Al zou ik het dolgraag willen, ik kan in dit kleine stukje niet uitleggen wat ACT precies inhoudt – dat kunnen het boek en Eugène veel beter en uitgebreider. Wat ik wel kan zeggen is dat het mijn kijk op mijn dwangstoornis compleet heeft veranderd. De theorie, oefeningen en besprekingen met de (hele lieve) groep hebben me veel nieuwe inzichten gegeven en ik leer nog elke dag bij. Mijn dwangstoornis is niet weg, ik sta nog steeds op een wachtlijst en heb nog steeds professionele hulp nodig, maar door deze cursus kom ik deze periode een stuk rustiger door. Het maakt mijn dwang een stukje draaglijker en daar ben ik heel dankbaar voor.

Rianne

Aangaan

Vandaan gaan

Erin gaan

Op een afstandje staan

Eerst even kijken

Zou het dan zo zijn

Dat ik hiermee kan bereiken

Tegenovergesteld

Van het geweld

De oorlog

In mijn hoofd

Niet te willen voelen

Denken dat ik dat niet kan

Maar nu inzien

Dat wanneer ik me verman

Mezelf toespreek

Dat alles wat me is overkomen

Onoverwinnelijk leek

In het moment

Omdat ik gewend ben

Aan het wegrennen

Voor al wat ik niet ken

Maar wie houd ik voor de gek?

Ik ken dit gevoel uit duizenden

Toch laat ik me keer op keer meeslepen

En volg ik

Wat mijn hoofd

Doet storen en ruizen

Ik koos ervoor

Deze plek te laten voor wat was

Te verhuizen

Naar nieuw gebied

Mezelf onder te dompelen

Te laten overrompelen

Door gevoelens die zijn onderdrukt

Wat me lang is gelukt

Maar wat niet langer helpend was, en nog is

Me geïsoleerd houdt

Van alles wat ik wil meemaken

En dan mis

Dus kom maar op

Gooi me in het diepe

Laat me mijn adem inhouden

Boven komen is een instinct

Wat hoe dan ook wel wint

Het nieuwe leert me

Ruimte te maken voor

In plaats van ruimte nemen in

Van een afstandje bekijken

In plaats van overtuigingen

Zigzaggend angstvallig

Proberen te ontwijken

Namen geven aan terug komende verhalen

Ze niet laten overnemen

En mijn gedrag laten bepalen

Waarden stellen boven commando’s

Wat hoogstwaarschijnlijk

Broos

Aanvoelt

Maar na herhaling

Van wat er voor jou in het leven toe doet

Kan ik uit ervaring spreken

Wat je anders leert vasthouden

Komt je ten goede tegemoed

Het mooie is, vanaf nu ben jij belangrijker

Dan het stemmetje in je hoofd

Die je zonder uitleg direct geloofd

Waarom dan niet geloven

Wat anderen al heeft bewogen

Te leren leven

Met wat ze is gegeven

Dus zeg alsjeblieft tegen jezelf

Ik kan het aan

Ik kon het altijd al aan

Ik moest alleen de restjes moed nog verzamelen

Overtuigingen overboord

Niets wat dit besluit verstoort

Ik moedig mezelf aan

Sluit het in mijn hart

Ik verdien dit

Zowel ik als jij als wij

Hebben het gehoord

Tessa_T_

Omdat ik last heb van dwangklachten heb ik deelgenomen aan de cursus ACT onder leiding van Eugène. Ik heb al meerdere malen therapie gehad om mijn dwang terug te dringen maar het heeft niet tot nauwelijks geholpen. Via de site van OCDcafé kwam ik bij deze cursus terecht en heb me daarvoor opgegeven omdat mijn dwang me toch wel erg beperkt in mijn dagelijkse leven en ik daar graag wat aan wil doen. Met een klein groepje bespraken we wekelijks via Zoom de hoofdstukken van het boek die we als “huiswerk” op kregen en de opdrachten die we gemaakt hadden. Ook was er voldoende ruimte voor het stellen van vragen en bespraken we hoe we de theorie in ons eigen leven konden inzetten. Doordat ik deze cursus heb gevolgd ben ik meer open over mijn dwangklachten naar mijn omgeving toe en heb ik meer zicht gekregen in hoe ons brein werkt en om meer afstand te nemen van beperkende gedachten. Door dit te kunnen is mijn dwang meer naar de achtergrond gegaan en is mijn leven waardevoller en leuker geworden. Ik kan nu dingen doen en laten die ik een half jaar geleden niet voor mogelijk hield.

loes

Eugène geeft op zeer enthousiaste wijze handvatten en kennis vanuit ACT. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Hij weet de betrokkenheid bij de deelnemers te stimuleren en ze aan te zetten tot actie. Hij laat ons meedenken en zorgt voor actieve deelname, zodat de vaardigheden ook beklijven. Hij levert materiaal zoals filmpjes, afbeeldingen en extra uitleg, zodat de stof gaat leven. Hij is zeer betrokken en heeft veel kennis. Hij heeft ook inzicht in het proces dat bij de deelnemers plaatsvindt en kan daar direct op inspelen door de deelnemers te laten nadenken over hun proces en de oplossingen. Ik heb dan ook veel geleerd en actief kunnen toepassen in mijn omgeving, maar ook ikzelf ben anders in het leven gaan staan. Het heeft mij handvatten gegeven en het enthousiasme om het ook door te geven. Dank je wel en ik hoop dat je nog veel mensen gaat inspireren, want daar ligt je kwaliteit.

Sylvia

Wat ik aan de Act-cursus van Eugène gehad heb: Mijn OCD zorgt ervoor dat ik 24-7 onrust heb en bang ben voor onderwerpen gerelateerd aan verlies (in vele vormen), niet ‘goed genoeg’ zijn en de eindigheid van het leven. En dan met name door míjn schuld. Dat ik faal, dat ik iets vreselijks veroorzaak, of iets ernstigs niet kan voorkomen. Na 21 jaar niet te hebben geweten dat ik OCD heb, had ik het vóórkomen en indekken van zaken zover doorgevoerd dat het simpelweg ‘leven van mijn leven’ niet meer mogelijk was. Ik zag overal gevaar. En ik veroordeelde mijzelf hiervoor zeer. Tijdens de cursus vroeg Eugene me eens, hoe ik mijn dwang zou beschrijven en toen zei ik: ‘Ik beheers de kunst van het leven niet’. Want mijn OCD wil steeds 100% zekerheid en 0% risico. Maar het leven bestaat uit het continu afwegen van grote en kleinere risico’s. Het bestaat uit een geheel van grijstinten en is niet zo zwart wit als mijn OCD het ziet. De ACT-cursus is voor mij de ultieme tegenhanger van mijn OCD. ACT leert me juist ‘de kunst van het leven.’ Het geeft me handvatten hoe ik het leven aan kan gaan en richting kan geven naar mijn waarden, zonder mijn emoties te veroordelen en weg te drukken. Ik heb ACT als heel zinvol ervaren in de omgang met verschillende vormen van dwang. Het heeft me dingen geleerd die ik niet in de reguliere therapie heb kunnen vinden. Het enorme arsenaal aan ervaringskennis, de humor en het enthousiasme van Eugène, in combinatie met de lieve groep lotgenoten maakte de cursus voor mij een heel waardevolle en verfrissende ervaring.

Marjolijn

Samen lezen van het boek ‘de valstrik van het geluk’ van Russ Harris:

Met als moderator de doorgewinterde ACT-kenner Eugene Bindels hebben we als groep van ongeveer 7 mensen van donderdag 19 mei tot en met 11 augustus 2022 het boek gelezen. Wekelijks kwamen we bijeen op Zoom om “de valstrik van het geluk” te becommentariëren en het te verbinden aan onze eigen ervaringen. Van heel veel meerwaarde was dat zowel Eugene als de lezers van het boek erg goed wisten wat het was om last van dwang te hebben of te hebben gehad. Er was ruimte voor ieders struikelpunten en we probeerden elkaar aan te moedigen tot een volgende helpende stap. Daarbij werden soms ook tranen vergoten want oh we wilden zo graag en oh wat was het moeilijk. Zelf heb ik geleerd om een meer accepterende houding te vinden ten opzichte van wat me overkomt. Zowel mijn omgeving als ik hebben daar baat bij. Shit happens. Dat proberen te voorkomen kan een groter probleem worden dan de “shit” zelf. Ook kan ik mezelf meer gevoelens toestaan waardoor verzachting optreedt, ontspanning. Eugene is vriendelijk en bemoedigend, maar kan ook confronterend en wat scherper zijn. Hij wil graag dat je de theorie goed kent, maar misschien wil hij nog wel liever dat je oefent, oefent en nog eens oefent. Gelukkig waren er zeker ook successen en overwinningen te vieren. De groep was prettig en stimulerend. Je leert elkaar echt goed kennen. Daardoor ga je je veilig voelen en durf je kwetsbaar te zijn. Eugene, bedankt voor je enthousiaste en betrokken begeleiding en groepsgenoten bedankt dat ik dit samen met jullie mocht doen.

Anoniem

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *