Niet bepaald sexy!

De OCD & BDD hebben mijn seksleven de afgelopen jaren flink gedwarsboomd. Door mijn obsessieve angst voor bevruchting was ik zo bang om de pil te vergeten dat ik bij het doorslikken ervan al twijfelde of ik hem wel had ingenomen. Ik had nare voorstellingen over dingen die met seks te maken hebben; ook tíjdens. En jarenlang twijfelde ik obsessief aan mijn ongewenste lichaamsbeharing waarvoor de diagnose Body Dysmorphic Disorder werd gesteld: een aan dwang verwante aandoening. Het doorlopend bevestiging vragen aan mijn lief over dit alles was natuurlijk geen ‘turn on’ en niet bepaald sexy!

Er open over praten vond ik moeilijk. Hoe vertel je bijvoorbeeld aan je vriend dat je wéér geen ‘zin’ hebt omdat je je zo onaantrekkelijk voelt? Of aan je therapeut dat je in gedachten doemscenario’s ziet van jezelf met baard, snor en een bikinilijn tot je knieën? Uiteindelijk stapte ik over mijn schaamte heen en vertelde ik het zonder omwegen. Helaas durfde ik dat tijdens therapie nog onvoldoende. Onder meer daardoor werd mijn problematiek toen niet als zodanig herkent. Men kon me tenslotte niet helpen met wat ik niet vertel…

Ook hulpverleners zelf leken het soms ongemakkelijk te vinden om over seks-gerelateerde onderwerpen te praten. Tijdens consulten over antidepressiva kreeg ik zelden voorlichting over mogelijke bijwerkingen op seksueel vlak*. Terwijl ik best wat problemen ontdekte. Vooral tijdens het op- en afbouwen van de medicatie lukte opgewonden raken moeilijker of überhaupt niet. Mijn ‘zin’ was dan compleet van de aardbodem verdwenen. Best een lastige bijwerking, omdat mijn dwangstoornis het al zo op mijn seksleven had ‘gemunt’. Is mijn hoofd eindelijk rustiger, ben ik lichamelijk niet vooruit te branden, sorry lief!”

Er met mijn partner over praten, gaf ruimte. Het helpt mij om voorbij schaamte te kijken, zodat ik er op een constructieve manier mee om kan gaan. Ik durf dingen nu te benoemen en inmiddels kunnen we er soms zelfs om lachen. Zodat ik steeds meer ‘uit mijn hoofd’ en ‘in mijn lijf’ kom. Dat komt zowel de intimiteit met mijn lief als de relatie met mijzelf ten goede.

*Bijwerkingen zijn per persoon verschillend.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *