Laat mij nu maar dansen

Laat mij maar dansen…

In een vrolijk ‘hoekje’ op mijn Facebookpagina staat een video waarin ik op een golf van geluk door de keuken dans, tegelijkertijd mijn spiegelbeeld klungelig filmend in het glas van de oven. 

Spontaan en ongepolijst probeerde ik een geluksmomentje te vangen voordat het weer vervloog. Even in het hier en nu zijn; wat ik door mijn OCD verdomd moeilijk vind, maar waar muziek me bij helpt. Als kind (en nu nog) had ik moeite met – en was ik bang voor – de eindigheid van het leven. Natuurlijk in de vorm van de dood, maar ook in de vorm van het einde van dingen. Slijtage van m’n veelgebruikte speelgoed gaf me een naar gevoel en ik wilde mijn spullen daar dan ook voor behoeden. Vanaf mijn tienertijd verzamel ik LP’s uit de 70’s & 80’s. Platen draaien heeft iets magisch, maar tevens vond ik het verschrikkelijk dat je een plaat letterlijk grijs kunt draaien. Het idee dat de plaat elke keer als je de naald erop zet iets meer slijt totdat hij niet meer om aan te horen is, maakte dat ik mijn favoriete LP’s vroeger niet vaak durfde te draaien. Daarnaast voel ik me trouwens ook vaak een haperende plaat wanneer mijn OCD voor de zoveelste keer ergens blijft ‘haken’.  Een beetje zoals in een van mijn favoriete nummers: “B-B-B-Baby, you just ain’t seen n-n-n-nothin yet!”

Vroeger dacht ik trouwens ook dat ik pas van iets kon genieten, als ik verzekerd was dat het me nooit meer zou ontglippen. Dan zou ik namelijk niet worden afgeleid door mijn angst voor verlies. Dit mechanisme van ‘behoeden en behouden’ gold jarenlang voor talloze thema’s. Inmiddels weet ik dat ik het leven niet kan vangen en dat hoe harder ik dit probeer hoe meer het door mijn vingers glipt zonder dat ik ervan heb kunnen genieten. 

LP’s die je niet mag luisteren, verliezen hun doel. Evenals het leven dat niet geleefd mag worden. Laat mij nu maar dansen op m’n grijsgedraaide plaat. Tot ik er alles uit heb gehaald wat erin zit. “B-B-B-Baby, you just ain’t seen n-n-n-nothin yet!”

Deze column verscheen in Vizier (het kwartaalblad van de ADF stichting), nr. 3, 2023

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *