Hydraulische olie & quinoa

Bij het horen van mijn maaltijdplannen (quinoa) stelt mijn vriend voor om friet te gaan halen. Quinoa is zacht gezegd, niet zijn favoriete maaltje. Ik wil al maanden geen friet, vanwege een vaag nieuwsbericht dat ik ergens tegenkwam. Friet zou kanker kunnen veroorzaken. (Tja, wat niet?!) Ik deel voor de zoveelste keer mijn zorgen met mijn vriend, gevolgd door een tevergeefs: “Ja, maar ik heb alle ingrediënten in de koelkast liggen!”

Na 15 jaar samen zijn, kent mijn lief mij en mijn OCD door en door. Hij weet exact hoe de boel werkt in mijn hoofd. Hij weet zijn ervaringskennis omtrent mijn dwangmatige zorgen en zijn hekel aan quinoa dan ook mooi samen te vatten in een pleidooi waarom er vanavond friet in plaats van quinoa op tafel komt: 

“Die quinoa van jou is ook niet gezond hoor! Weet jij veel wat voor bestrijdingsmiddelen ze in Zuid-Amerika gebruiken; vast geen goedgekeurd EU-spul! En als de quinoa geoogst is, bergen ervan op de ongepoetste grond liggen en verscheept moeten worden naar de andere kant van de wereld, dan scheppen de graafmachines en bulldozers de boel aan boord van het schip. Wie zegt mij dat er dan geen hydraulische olie van de machinerie in de quinoa lekt? En dan heb ik het nog niet eens over de zwaar vervuilende brandstofdampen van de schepen, wie weet lekken die wel in het ruim en trekt dat dan lekker in de quinoa…” Afijn, hij weet een haarscherp en gedetailleerd beeld te schetsen van hoe mijn OCD-brein de wereld om me heen steeds beoordeeld op (zeer vergezochte) gevaren.

Zoals je ziet; ook mijn vriend is inmiddels aardig bedreven geworden in deze denkwijze. Na al het aanhoren van mijn zorgen en de eindeloze stroom van bevestigingsvragen die ik dagelijks op hem afvuur:(“Dit kan toch geen kwaad?”, “Hier gaan we toch niet dood aan?”, “Zo slecht kan dit toch niet zijn voor de gezondheid?”) weet hij inmiddels exact de wegen te bewandelen die ik continue in mijn hoofd afleg. Met het grote verschil dat het voor mij vaak bittere ernst is, en dat hij er lachend de draak mee steekt om de boel voor mij weer eens te nuanceren. ‘Hydraulische olie & quinoa’ wie komt daar nou op! Na zijn pleidooi tegen quinoa, kijk ik hem lachend aan en samen liggen we in de scheur. Hij weet precies hoe hij mijn zorgen zó uit moet vergroten dat ik er zelf ook om moet lachen. “Dus, friet it is…” 😊

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *